Het belang van eiwitten

Het belang van eiwitten

Tijdens het leven, van jong tot oud, spelen eiwitten een belangrijke rol in de ondersteuning van de gezondheid en het functioneren van het lichaam, waaronder sterke botten en het behoud van spiermassa.

Eiwitten bestaan uit twintig aminozuren en dat zijn de bouwstenen voor onze spieren, onze hormonen, onze enzymen en voor de vorming van antilichamen in ons immuunsysteem. Negen van de twintig aminozuren die ons lichaam nodig heeft, kunnen we zelf niet aanmaken, maar moeten we uit voeding halen.

Er zijn talloze onderzoeken die zich richten op de optimale dagelijkse eiwitdosis, de eiwitkwaliteit en het consumptiepatroon voor verschillende maaltijden.

Zoals wordt beargumenteerd in recente opinieartikelen en consensusverklaringen moet een eiwitdieet dat hoger is dan de ADH (1,0-1,5 g/kg BW/dag) worden aanbevolen om leeftijdsgerelateerde spieratrofie en neuromusculaire achteruitgang te voorkomen of uit te stellen.

Wat is de rol van spiermassa hierin? De spiermassa is het grootste orgaan van ons lichaam. Spiermassa wordt in evenwicht gehouden door spiereiwitsynthese en spiereiwitafbraak, waarbij voedselinname, met name de regelmatige consumptie van voldoende eiwitten, essentieel is om de eiwitsynthese te stimuleren om leeftijdsgerelateerd verval (sarcopenie) tegen te gaan en de spierfunctie te behouden.

De reden? In tegenstelling tot vet en koolhydraten kunnen eiwitten niet in het lichaam worden opgeslagen in een inactieve verbinding om als reservoir te dienen, maar zijn de spieren zelf het grootste noodreservoir.

De eiwitinname via de voeding moet dus voldoende zijn om de lichaamsfunctie in stand te houden, om te voorkomen dat spiereiwitten worden gebruikt als bron van aminozuren. Het optimaliseren van de dagelijkse eiwitinname - in combinatie met lichaamsbeweging - is de sleutel.

Alle producten van Alika Nutrition zijn samengesteld uit wei-, melk- en plantaardige eiwitten met een hoog voedingsprofiel en alle essentiële aminozuren zijn overvloedig aanwezig, zelfs leucine, dat wordt beschouwd als een belangrijke stimulator van spieranabolisme (eiwitsynthese).
Back to blog