Proteïne inname bij oudere volwassenen.

Aangezien het aantal oudere volwassenen wereldwijd gestaag toeneemt, is er behoefte aan een beter begrip van deze populatie en aan structurele strategieën om gezonder ouder te worden en leeftijd-gerelateerde problemen zoveel mogelijk te voorkomen.

Veroudering gaat gepaard met relatief verlies van spiermassa en uiteindelijk afname van spierkracht, 'sarcopenie' genoemd, zoals in 2018 gedefinieerd door de EWGSOP (European Working Group on Sarcopenia in Older People). Deze afname in spierfunctie creëert een verhoogd risico op vallen en fracturen met alle negatieve gevolgen voor zelfstandig wonen en zelfzorg.

De spiermassa is het grootste orgaan van ons lichaam. Spiermassa wordt in evenwicht gehouden door spiereiwitsynthese en spiereiwitafbraak, waarbij voedselinname, vooral de regelmatige adequate consumptie van eiwitten, essentieel is om de eiwitsynthese te stimuleren om leeftijdsgerelateerd verval (sarcopenie) tegen te gaan en de spierfunctie te behouden.

In tegenstelling tot vet en koolhydraten kunnen eiwitten niet in het lichaam worden opgeslagen in een inactieve verbinding om als reservoir te dienen, maar zijn de spieren zelf het grootste noodreservoir. De eiwitinname via de voeding als bron van aminozuren moet dus voldoende zijn om het nettoverlies aan samentrekkende spiereiwitten te voorkomen en de functies van ons lichaam in stand te houden.

Er zijn talloze onderzoeken die zich richten op de optimale dagelijkse eiwitdosis, de eiwitkwaliteit en het consumptiepatroon voor verschillende maaltijden. Zoals wordt beargumenteerd in recente opinieartikelen en consensusverklaringen, moet een eiwitdieet dat hoger is dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (1,0-1,5 g/per kg lichaamsgewicht/dag) worden aanbevolen om leeftijdsgerelateerde spieratrofie en neuromusculaire achteruitgang te voorkomen of uit te stellen.

Alles wat hierboven beschreven is, geldt niet alleen voor de gezondere oudere, maar nog meer in het geval van (chronische) ziekte, ondervoeding, verlies van eetlust door depressie, dementie... dit alles met nadelige gevolgen voor het spierweefsel. Dit creëert de vicieuze cirkel van nog minder eten, meer spiermassa verliezen, minder goed kauwen....

Bovendien moet de invloed van kauwen niet onderschat worden. Verschillende onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen kauwproblemen en cognitieve disfunctie met een verminderde geheugenfunctie. Een belangrijk element ter ondersteuning van gezonder ouder worden is de consistentie van voedsel, dat wil zeggen voedsel dat gekauwd moet worden. Met dat in gedachten is bijvoorbeeld de High Protein bak mix van Alika Nutrition ontwikkeld.

Aangezien veroudering gepaard gaat met een verhoogd risico op kwaadaardige gezwellen, wordt speciale aandacht gevraagd voor de preventie van sarcopenie door een onderliggende ziekte zoals kanker. Sarcopenie is namelijk een onafhankelijke slechte prognostische factor, ongeacht het type kanker, de graad en het stadium, met een negatieve impact op de overleving, de levenskwaliteit en zelfs op de toxiciteit en doeltreffendheid van oncologische behandelingen.

Samenvattend:

  • Het behoud van de skeletspiermassa is van groot belang in het verouderingsproces.
  • Daarnaast is het ook belangrijk om de dagelijkse inname van kwalitatieve eiwitten te  optimaliseren.
  • Een correlatie tussen kauwproblemen en cognitieve disfunctie is al vastgesteld door verschillende studies.
  • De producten van Alika Nutrition bieden eiwitrijke voedzame voeding die naast het stimuleren van de eiwitsynthese ook het kauwen stimuleert, wat cognitieve voordelen heeft.
Terug naar blog